ŘÍKÁ SE: KARMA JE ZDARMA

0 338

ŘÍKÁ SE: KARMA JE ZDARMA

Pojem karma je natolik rozšířený, že se dnes nikdo nepozastaví nad jejím hlubším významem. Často naše společnost považuje právě karmu za souhrn trestů a špatného chování z naší minulosti. Také věříme, že pokud nám někdo ublíží, osud mu to snad vrátí. Někdo si karmu spojuje formou trestu a utrpení, ale karma je především forma dokonalého učení naší duše, které se nelze vyhnout bez našich reakcí, které vytvářejí reakce další. 

Karma jako „zlé“ a „dharma“ jako dobré, jsou polarity jin -jang, den a noc a utvářejí témata našich životů. Každé ráno, když se probudíme, začne na nás naše karma a dharma působit. Je to zcela přirozený proces, kterému nelze uniknout, protože naše současné životy utváří naše minulost a naše současnost utváří budoucnost. Bez tohoto procesu by život postrádal svůj význam. Je to nekonečný koloběh každé duše. Forma učení, vývoje a růstu, čím prochází vše živé. 

Zkusme se podívat na jeden den v našem životě. Co se nám daří, způsobuje radost a hezké pocity = to jsou všechno odměny, tedy dharma a dharma nám pomáhá správně reagovat na karmu. Pak se zkusme podívat na to, co nás v daném dni omezuje, trápí, bolí = toto je naše karma. Když si spojíme prožitky příjemné a nepříjemné v daném dni, pak můžeme snadno objevit recept na naše reakce, které jsou rozhodující. Tedy, abych správně reagovala na svojí karmu, využiji dharmu. Nikdy nikdo nejsme vystaveni pouze bezbranné bolesti, vždy máme druhou stranu mince se kterou můžeme hrát. 

Dharmu můžeme vnímat jako příjemné prožitky, radost, štěstí a dobrou náladu. Je to vše, co v nás vyvolává příjemné pocity. Naopak karma působí jako rychlý vývoj nějaké nepříjemné situace. Známe to všichni, najednou se nám přestane dařit, něco se nepovede, cítíme bolest a omezení. Je to souhrn všeho, co nás bolí a omezuje. Jedná se o dokonalou energetickou rovnici, kde se nám podle univerzálního  zákona příčiny a následku tato energie vrací. Když se nám vrátí „pozitivní karma“, jsme obklopeni láskou a bohatstvím života. Vrací se nám ale také záporný náboj a my musíme přijímat stejně sobecká a krutá jednání, která jsme dříve k někomu vyslali. Každý den tedy procházíme tímto procesem. Vnímáme spíše negativní karmu než tu pozitivní, protože když se nám něco děje, musíme reagovat. 

Naší společnosti je tedy ještě stále pojem „karma je zdarma“ chybně vnímán. Klíčovým zde je, že nejsou důležité okolnosti, ale naše reakce, které zase tvoří naší budoucnost a to, dharmu nebo karmu. 

Každý z nás má ve svém životě velká témata. Nejedená se o souhrn drobných a každodenních působení karmy, jako je například pokuta za parkování, ale o témata, která se nám neustále promítají dokola. Je to třeba opakující se téma neudržení vztahu, dlouhodobá chudoba, vzorce různých prožitků, které se opakují v určitých cyklech nebo různé neschopnosti v některých tématech udělat razantní rozhodnutí.

Pokud má někdo karmicky dané téma vztahů, pak se bude opakovaně dostávat do situací, kdy bude nepříjemné vztahy řešit. Je to vždy možnost reagovat jinak, pochopit tento vzorec a vystoupit z něj. Vše je pouze o naší reakci, kde zřejmě reagujeme chybně a proto se neustále dokola vracejí stejná témata. Bavíme se tedy o životní karmě, oblasti, kde máme nějaký svůj životní úkol. 

Máme různé možnosti, jak oblast své životní karmy zjistit. Jednou z těchto možností je například astrologie, která spolehlivě určuje toto naše zatížení. 

V okamžiku našeho narození, prvního nádechu se  nebe jakoby zastaví a náš nádech vtiskne život naší mapě na obloze, které říkáme nativní horoskop.  Je to mapa našeho života, která nám pomáhá svému životu lépe porozumět. 

Je chybné se domnívat, že musíme pouze  „trpět“ však my máme neuvěřitelně silné možnosti, jejichž prostřednictvím se nám dostává různé pomoci, kterou se ale musíme naučit správně chápat a vnímat. Vnímá-li tedy člověk svůj život jako trest, peklo a vězení, ze kterého by nejraději unikl nebo věří na přičinění osudu, pak nerozumí zákonu života a nerozumí ani sám sobě. 

Každých devět let se náš karmický bod dostane do konstalace bodu našeho zrození a nám se otevřou karmické dveře do minulosti, kde máme možnost tato svá témata uzdravit a  změnit a děje se to na základě posbírání všech potřebných zkušeností během zmíněných devíti let. Tedy, devět let se učíme správně reagovat na různé situace v rámci životní karmy a po devíti letech máme možnost tyto zkušenosti uplatnit a změnit tak náš život k lepšímu. Je ale důležité po celou tuto dobu se učit správně reagovat a vyhodnocovat své zkoušky. Tato práce tedy nikdy nekončí, protože utváří náš život a dokud žijeme, bude zde tvořit dle svého uvědomění.  

Každý z nás má možnost změnit tyto karmické vzorce, důležité k tomu je , uvědomit si to. Mnoho lidí ještě stále viní své okolí ze svého neúspěchu a problémů, ale lidé kolen nás jsou pouze hráči, kteří nám tyto lekce zprostředkovávají. Vždyť přeci, aby člověk něco změnil, musí cítit omezení. Pokud není omezení, není důvod cokoliv měnit. Jednoduchá rovnice 🙂 nesuďme druhé, vždyť vše se děje pouze na základě našich minulých reakcí a nezapomínejme, že právě nyní si píšeme svojí budoucnost a ne pouze budoucnost dalších životů, ale všech dní, které tady na Zemi máme. 

AUTOR ČLÁNKU: Boženka Papáčková

FOTO: pixabay.cz

www.vedomemistrovstvi.cz

4 1 vote
Article Rating

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x